Hvad er forskellen på ægte pels og falsk pels?

Hvad er forskellen på ægte pels og falsk pels?

Drømmer du om en pels, men ved ikke helt om du skal vælge rigtig pels eller faux fur? Der er relativ stor forskel på de to typer, og begge har selvfølgelig fordele og ulemper. Vi synes du skal kende til disse, inden du køber din pels.  

Danskere har altid været glade for pels. Tilbage før årtusindeskiftet var det pels, der prægede modescenen landet over. Faux fur, falsk pels, imiteret pels - der er mange navne for samme produkt. Denne type blev meget populær i 1990'erne. Den største forskel mellem de to er åbenlyst, at det ene produkt er organisk, hvorimod det andet er kemisk fremstillet.

Hvordan påvirker faux fur miljøet?

Faux fur er kendt for at være en stor belastning for miljøet, da de fremstilles af syntetiskmateriale. Dette er svært for naturen af nedbryde. Kunstige pelsjakker produceres i massevis, bruges i et par år, hvorefter de smides ud. Hvorfor denne bidrager til brug-køb-smid-væk kulturen, der er e af de helt store miljøbelastninger, grundet fast fashion. 

Forskel mellem ægte pels og falsk pels

Infograffik: Forskel mellem ægte og imiteret pels i punktform.

 

Hvad er imiteret pels?

Der findes mange forskellige slags uægte pelse, alt efter hvilket type, som den skal  forestille. De første faux pelse blev lavet et par år før anden verdenskrig, og de blev kommercielt tilgængeligt i starten af 1950’erne. Alle uægte pelse har det tilfælles, at de er lavet af enten petroleum rester, cellulose som er et polymer eller carbon tætte syntetiske fibre. 

Falsk pels er altså dårligere for miljøet

Uægte pels reelt set er lavet af det samme, som du måske kunne finde i ”normale” jakker. Dog er en meget stor del lavet af det svært nedbrydelige petroleum rest. Imiteret pels har også en meget tæt og stor mængde af de her syntetiske fibre i forhold til andre produkter, som benytter de samme stoffer.

Hvorfor er der store mængder syntetiskefibre i faux pels?

Sammenligner man f.eks. falsk pels med strømpebukser, som også indeholder nylon, så skal pelsen jo forestille at have utroligt mange pelsfibre. De mange fibre skal forestille mink, lammeskind, kanin eller ræv, er tusindevis. Hvorimod et par nogle strømpebukser blot er lavet af få mængder nylon. Desværre er slidstyrken på en falsk pelsjakke kontra nylonstrømpebukser ikke meget bedre.

Hvad er fordelene ved falsk pels?

Der er selvfølgelig en prisforskel. Imiteret pels er billig at producere i Kina og andre fjernøstlige lande. Derfor er et alternativ til ægte tilgængelig, hvis man ikke vil bruge mange penge på en kvalitets pels. Syntetisk pels er også til dem, som fravælger ægte pels på baggrund af personlige holdninger.

Falsk pels er meget billigere at producere

Eftersom falsk pels er så billig at producere, så kan virksomheder billigt lave  mange tusind jakker af gangen, hvilket kan give forbrugere et større udvalg. Nok er det en fordel for forbrugerne, at der er meget at vælge i mellem, men det forurener desværre rigtigt meget. 

Hvor kommer ægte pels fra?

Hele verden. Det kunne være det rigtige svar, men det kommer selvfølgelig an på, hvilken pelstype der er tale om. Man har avlet mink i Norden siden ca. 1930’erne og Nordamerika siden 1920’erne. Kaninpels kommer hovedsagligt fra sydeuropæiske lande såsom Portugal. Det sælskind,  vi sælger, kommer fra Grønland, hvor det er et biprodukt af kødindustrien. Vores vaskebjørnspels kommer fra USA, hvor det bliver solgt på NAFA (North American Fur Auctions). Lammeskind finder du i næsten alle lande i hele verden. Vi sælger lammeskind fra Tibet og New Zealand. Vores rævepelse kommer fra Norden.

Kun fra certificerede leverandører

En ting alt pels på Pelsonline.dk har til fælles er at det kommer fra certificerede leverandører. For eksempel så er alt Oh! by Kopenhagen Fur pels Origin Assured. Det garanterer, at pelsen kommer fra strengt regulerede pelsfarme. Det er en garanti for, at dyrevelfærden er i orden.

Hvor kommer pels fra?

Infograffik: Kort der viser hvor Pelsonline.dks pels kommer fra.
Forrige "Hvordan opbevarer jeg bedst min pelsjakke?"
Næste Bæredygtigt og Pelsonline.dk - Skån miljøet én pels af gangen.