Hvad er en buntmager? Og hvad laver en buntmager?

Hvad er en buntmager? Og hvad laver en buntmager?

(Foto fra Nationalmuseets samlinger) En dansk buntmager fra 1945.

Ved du hvem der laver de pelse, som du er forelsket i? Det er de fantastiske buntmagere. Buntmageri er et gammelt traditionelt fag, som går langt tilbage i Danmarks historie. Efter du har læst dette blogindlæg, så kender du til buntmagere og buntmageri.

Hvis man skal foreklare, hvad en buntmager er i én sætning:

En buntmager er en person som sælger, laver, reparerer, ændrer og renser tøjartikler lavet af pels. 

Det er dog ikke en særligt dybdegående sætning, så derfor går vi mere i detaljerne her. Bunt betyder broget, altså uensartede farver. Derfor kan man sige, at en buntmager er opkaldt efter de plettede skind, som han håndterer. Selvfølgelig håndterer en rigtig buntmager en masse forskellige skind i en væld af farver. 

De specielle værktøj

En buntmager har nogle helt specielle og unikke værktøjer, som han bruger til præcist at skære skindene ud i de rette størrelse. Uden disse værktøjer vil det være tæt på umuligt at lave pelsjakker i samme kvalitet. 

Buntmageri er et gammelt fag

Du ved nok, at pelsavl er et utroligt gammel fag, som har gået fra generation til generation. Pelsavlere skulle selvfølgelig også have nogen til at behandle deres skind. Det er her buntmagere kommer ind i billedet. Lige så lang tid mennesket har avlet pelsdyr har mennesket behandlet skind. Der skete et boom lige efter 1930'erne i antallet af både buntmagere og pelsavlere.

Hvordan laver man en pelsjakke?

Det kræver mange timer at lave en jakke, da hvert eneste snit i pelsene skal laves med præcision. Der ikke plads til at lave et forkert snit i pels. En professionel buntmager kan bruge dage eller endda uger på at lave en kvalitetsjakke. Det er et fag, som kræver disciplin. Når man ved dette, kan man virkelig sætte pris på ens favorit pelsjakke, da man ved hvor meget håndværk og arbejde der ligger bag fremstillingen af denne. 

Forrige Reparation af pels
Næste "Hvordan opbevarer jeg bedst min pelsjakke?"